Alexandru PALEOLOGU

Alexandru PALEOLOGU (Bucuresti, 14 martie 1919 - Bucuresti, septembrie 2005)

S-a nascut într-o veche familie boiereasca care îsi are probabil originile în Imperiul Bizantin, familie care s-a mutat din Lesbos în Tarile Române la începutul secolului al XVIII-lea. Prin diverse înrudiri, Paleologu a fost descendent al marelui domnitor Constantin Brâncoveanu. Tatal sau a fost deputat PNL si apoi Secretar General în Ministerele de Justitie si Finantelor.

A fost un reputat eseist si critic literar, precum si diplomat. Absolvent al Liceului Spiru Haret din Bucuresti si licentiat al Facultatii de Drept (în 1941), Alexandru Paleologu a urmat si trei ani de regie teatrala la Institutul de Arta Teatrala din Bucuresti. A fost referent si consilier al Comisiei Române pentru Aplicarea Armistitiului în 1944. Printre altele, a mai fost si secretar literar al Teatrului C. Nottara, lector la Editura Cartea româneasca etc. A fost numit Ambasador al României în Franta în perioada 1990-1991. A scris nenumarate lucrari de referinta si a colaborat la cu mai multe publicatii. A fost încarcerat în perioada comunista timp de 14 ani.

Pe 13 decembrie 1946 a fost initiat în Loja Fratii Scotieni Nr. 9 din orientul Bucuresti. Pe 4 decembrie 1947 se muta în Loja Phoenix Nr. 15 din Orientul Bucuresti. Obtine Gradul de Maestru Mason în data de 5 februarie 1948. Devine Mare Maestru în 1990 în perioada exilului Marii Loji în Franta.